Joulun jälkeen dieetille?

Kohtahan on jo joulu ja jouluna ei saa stressata, mutta onko sullakin suunnitelmissa aloittaa dieetti heti joulun jälkeen...tai siis tammikuussa herkuttelupyhien päätyttyä?

Kun mietitään sanaa dieetti, sisältää se kaksi perusajatusta: Ensimmäinen on asia, jota useimmat ihmiset eivät mieti. Dieetti on ruokaa, jota joku syö. Esimerkkinä panda, joka syö bambua. Bambu on pandan ruokavalio, eli sen dieetti. Toinen ajatus dieettiin liittyen on se, että aloitetaan dieetti, joka kestää tietyn aikaa ja jonka aikana rajoitetaan ruoan määrää, ehkä jotain tiettyjä ruokia. Ajatus on kuitenkin se, että dieetti aloitetaan, se kestää tietyn aikaa, ja sen jälkeen se lopetetaan.

Jos tavoitteenasi on painonpudotus, niin sinun tulee määrittää uudelleen sana dieetti; ajattele sana dieetti niin, että se on ravintoasi tulevaisuudessa, koko loppuelämäsi ajan. Tämä sen takia, että väliaikaiset muutokset eivät ole kestäviä. Tutkimukset toistensa perään kertoo, että painonpudotusdieetit eivät toimi. Jos haluat muuttaa elämääsi pysyvästi, sinun pitää muuttaa tapojasi pysyvästi. Siksi sinun pitää käsittää sana dieetti niin, että se on jotain mitä teet tästä eteenpäin joka päivä, koko loppuelämäsi ajan. Jos lähtee dieetille tietyksi ajaksi, saattaa hyvinkin pudottaa painoa, mutta todennäköisimmin tiputetut kilot tulevat takaisin ja ehkä suuremmissa määrin; kun lopettaa dieetin niin palaa helposti takaisin vanhoihin ruokailutottumuksiin ja paino nousee takaisin vähintäänkin ennalleen.


Jos taas ajattelet dieetti-sanaa pidempiaikaisena muutoksena, tapana syödä tietyllä tapaa aina jatkossakin, se tekee parikin asiaa. Mielenlaatusi muuttuu terveellisemmäksi ja et enää tartu jokaisen pikadieetin tarjoamaan mahdollisuuteen. Ymmärrät, että ne eivät tarjoa pysyviä muutoksia, vaan että ne perustuvat joko erittäin rajuun ravinto- ja treeniohjelmaan tai kieltää sinulta täysin tietyt ruoat. Ymmärrät, että niiden avulla ei tavoita pysyvää elämänmuutosta. Esimerkiksi erittäin vähähiilarinen dieetti, eli max. 20g hiilaria päivässä pudottaa kyllä painoa nopeasti, mutta heti kun alat syömään hiilareita kuten olet aiemmin syönyt, alkaa painosi taas nousta. Ajattele, pystyisitkö oikeasti syömään 20g hiilaria päivässä, koko loppuelämäsi ajan? Jotkut ihmiset onnistuvat siinä ja elävät hyvää elämää, mutta suurin osa meistä ihmisistä ei pysty siihen. Suuresta osassa kovia dieettejä tiedetään, että me ihmiset emme onnistu pysymään niissä.


Sen sijaan että siis kieltäydyt jostain ruoasta täysin, on kestävämpää ja helpompaa ajatella, että lisäät esim. ateriallesi extra-annoksen vihanneksia, sillä se on helpompaa toteuttaa loppuelämän ajan ja tiedät että se on terveellistä. Kyse on muutoksista, joiden tiedät olevan terveellisiä ja jotka tuntuvat sinusta hyvältä, sillä pieniä muutoksia tekemällä pystyt jatkamaan niitä loppuelämäsi ajan. Juurikin tästä on kyse sanan dieetti uudelleenmäärittelyssä.

Jos kaipaat apua omaan elämänmuutokseesi ja tiedät että sen muutoksen kanssa ei kannata odottaa enää päivääkään, niin ota minuun yhteyttä ja katsotaan, jos olisin oikea ihminen auttamaan sinuakin 💝

Ja jos et vielä ole lukenut maksutonta Ajatusten Kautta Tekoihin-opastani, niin saat tilattua sen täältä:
https://www.kstraining.fi/p/maksuton-opas/

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.