Mikä ihmeen Endokannabinoidijärjestelmä

Olen itse erittäin kiinnostunut kaikista mielen ja kehon tasapainoon vaikuttavista asioista ja siksi puhunkin usein ravinnon, unen ja liikunnan merkityksestä hyvinvointiimme. Nämä ovat yhdessä ns. hyvinvoinnin pyhä kolmio, joka löytäessään tasapainon saa meidät voimaan paremmin. Mutta miksi kuulin vasta niin myöhään kehomme suurimmasta itsesäätelyjärjestelmästä, nimeltään Endokannabinoidijärjestelmä?

Endokannabinoidijärjestelmä säätelee mm. unta, mielialaa, ruokahalua, hormoonituotantoa, rentoutumista sekä jopa tiettyjä tulehduksillisia reaktioita; tämä järjestelmä on siis vastuussa kehon optimaalisesta toiminnasta. Ei siis mikään pieni tehtävä, eihän? 

Tiedemiehet löysivät kyseisen itsesäätelyjärjestelmän ihmiskehosta vasta n. 30 vuotta sitten, mutta totesivat hyvin nopeasti, että se on yksi tieteen merkittävimpiä löytöjä. Endokannabinoidijärjestelmällä on monia eri tehtäviä kehossamme, mutta asiantuntijat uskovat sen tärkeimmän tehtävän olevan homeostaasin, eli kehon tasapainon säilyttäminen. Järjestelmän selittäminen ei ole ihan pieni juttu, mutta Endokannabinoidijärjestelmän (ECS - Endocannabinoid System) tiedetään sisältävän kehossamme kahta erilaista reseptoria, eli vastaanotinta: CB1- sekä CB2-reseptoria. 

Miten Endokannabinoidijärjestelmä sitten toimii 

Kehossamme on tosiaan kahdenlaisia kannabinoidireseptoreja, eli CB1- ja CB2-reseptoreja. CB1-reseptoreja sijaitsee runsaimmin aivoissa, keskushermostossa sekä iholla, kun taas CB2-reseptoreja sijaitsee runsaimmin immuunipuolustuksessa sekä suolistossaKehomme tuottaa luontaisesti endokannabinoideja, jotka ovat kemialliselta koostumukseltaan samankaltaisia, kuin kasveista saatavat kannabinoidit. 

Endokannabinoidit (ihmisten ja muiden nisäkkäiden sisäisesti itse tuottamat) ja fytokannabinoidit (kasvipohjaiset kannabinoidit) kiinnittyvät reseptoreihin, jotka sijaitsevat solujen pinnalla. Tutkimuksissa on todettu mm. että kannabinoidit vahvistavat ja tukevat mitokondrion, eli kehosi jokaisen solun voimanlähteen, toimintaa ja tehokkuutta.

Onkohan oma kehoni tasapainossa

Kliininen endokannabinoidien puutostila (Clinical endocannabinoid defiency) on tunnistettu oireyhtymä, jossa keho ei tuota itse tarpeeksi endokannabinoideja. Tämän löydön pohjalta on todettu, että kannabinoidien puutos saattaa olla syynä kasvavalle joukolle autoimmuunisairauksia. Näissä tapauksissa on erityisen tärkeää, että Endokannabinoidijärjestelmää ruokitaan kasvipohjaisilla fytokannabinoideilla. Tutkimustulosten suunnan säilyessä samanlaisena voidaankin todeta tasapainoisen ja toimivan endokannabinoidijärjestelmän olevan avain meidän jokaisen yleiseen hyvinvointiin

______________________________________________________________________________________

Herättikö aihe sinussa kysymyksiä? Älä epäröi laittaa minulle viestiä osoitteeseen [email protected].

Ja hei, jos et ole vielä tilannut maksutonta Ajatusten Kautta Tekoihin-opastani, niin saat tehtyä sen täältä:
https://www.kstraining.fi/p/maksuton-opas/
Opas on sinulle, joka haluat lopettaa jojoilun, ja saada sekä terveemmän että hoikemman kehon ja paremman mielen! 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.